NodeXL İle Basitçe Twitter’dan Veri ÇekmeBu konumuzda
“NodeXL ile Twitter’dan Basitçe Veri Nasıl Alınır?” bundan bahsedeceğiz. Öncelikle kullanacağımız uygulama hakkında kısa bilgiler vererek konumuza başlayalım; NodeXL uygulaması biz kullanıcılara, sosyal ağlarda basitçe analiz yapabilme imkanı sunuyor. Bu uygulamanın
“Microsoft Excel için hazırlanmış bir eklenti paketi” olduğunu belirtelim. Yani Excel üzerinden çalışmakta olup, Excel de işlemlerimizi yapacağız. NodeXL ile birlikte Twitter, Facebook, YouTube gibi platformlardan veri toplayarak basitçe listelemeler yapabiliriz. Ancak ek olarak belirtelim bu uygulama daha çok Twitter üzerinden veri çekmek için kullanılıyor.
Uygulamayı indirip kurduğumuz ve çalıştırdığımızda direk Exceli açıyor. Excel programının üst menüsünde NodeXL kategorisi eklendiğini görebiliriz. Bu kategori sayesinde Twitter’da kelime odaklı veri çekme işlemlerini gerçekleştirmemiz mümkün oluyor.
Önemli bir husustur ki belirtelim;
Twitter normal koşullarda 18.000 içeriği çekmemize izin vermekte olup programın ücretsiz sürümünde ise bu içeriklerden yalnızca son 2.000 tanesine ulaşabilmekteyiz. Uygulamayı çalıştıralım ve yavaş yavaş işlemlerimize başlayalım. Uygulamayı çalıştırdığımızda gördüğünüz gibi Excel üst menülerine NodeXL bölümünün olduğunu görüyoruz…
A ve B bölümleri hariç işimize yaramayacak olan diğer kolonları silelim. Şimdi de Twitter üzerinden
“kelime bazlı” bir arama gerçekleştirelim.
- NodeXL Basic
- Import
- From Twitter Search NetworkŞimdide arama işlemlerine başlayalım. Örnek olsun diye 200 Mesaj çekelim. Ancak arayacağımız ifadeyi girmeden önce belirtelim NodeXL Türkçe karakter kabul etmiyor. Bu sorunu da aramak istediğimiz kelimeyi
Html’e çevirerek çözebiliriz. Herhangi bir siteden aramak istediğimiz kelimeyi yazıp Html’e çeviriyoruz.
Aramak istediğimiz kelimeyi yazıp devam edelim.
Daha sonra Ok diyerek devam ediyoruz. Burada bizi
api.twitter adresine yönlendiriyor erişim izni için twitter hesabımızdan giriş yapıyoruz. Daha sonra karşımıza çıkan kodu girip işlemlerimize devam ediyoruz.
Kodumuzu girdikten sonra otomatik tarıyor ve seçtiğimiz Türkiye ile ilgili son 200 tweeti ve bilgilerini bizlere sunuyor.
Gördüğümüz gibi Vertex 1-2 kolonlarında kullanıcı adları yazmakta, D - Relationship Date kolonunda ise tweetin gönderildiği tarihi, E - Tweet kolonunda ise atılan tweeti, F kolonunda tweetin içerisinde varsa adresi, H kolonunda varsa hashtag, J kolonunda ise tweetin adresini ve eğer olsaydı diğer vb. bilgileride görebilecektik. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıda kaynaklarda belirtmiş olduğum; Ana Kaynaktaki videoyu izlemeniz ve Detaylı Kaynağa bakmanız yararlı olacaktır.KaynaklarAna KaynakYardımcı KaynakDetaylı Kaynak